תרגול יוגה עם ילדינו בבית מהווה פעילות נפלאה המזמנת חיבור ותקשורת קרובה ואכפתית בינינו לבינם. במהלך כל הפעילויות היום יומיות, המטלות המרובות שעלינו לבצע במשך היום, העומס על כתפיהם של ילדינו, תרגול יוגה כמה דקות ביום עם הקטנטנים שלנו יכול להביא יתרונות רבים לרווחתם הפיזית והנפשית כאחד. בתור מורה ליוגה לילדים בבית ספר יסודי במשך שנים רבות, נהניתי במיוחד ביום המשפחה. זה היה היום שבו יכולתי להזמין את ההורים להיות שותפים לתרגול היוגה. הילדים התרגשו ימים רבים לפני בואם ותחושת העונג והאושר נשארה זמן רב בליבם הרבה אחרי יום המשפחה. הילדים שלנו זועקים לקרבה מהנה ולהשתעשעות כיפית מבלי לחוש תחת מבחן התוצאה: ?האם הצלחתי כמצופה? האם אכזבתי את הוריי? ביוגה אין שיפוטיות לגבי הדרך בה אני מתרגלים אותו. כל אחד ואחת עושה את מה שהגוף שלו מאפשר ואין הערכה למי שגמיש יותר או חזק יותר. ההתנסות החוויתית היא החשובה. הנה כמה מהיתרונות של תרגול יוגה בבית, על שטיח הסלון עם ילדכם:
-יוגה משפרת את הגמישות, הכוח והשיווי משקל של ילדכם מגיל צעיר. גני ילדים רבים מאפשרים לקטנטנים לתרגל יוגה בצורת משחק כבר מגיל 2.5-3.0 . תרגול קבוע של יוגה יכול לסייע לשיפור הקואורדינציה שלהם, לחזק את המודעות שלהם לגופם ואת הכושר הגופני שלהם. אנו רואים כיום יותר ויותר ילדים צעירים משקיעים זמן רב על המסכים של הטבלט או של מסך הטלוויזיה שלהם. דבר זה גורם לשרירים רבים בגופם סביב חגורת הכתפיים שלהם להתעייף וכך נפגעת יכולת היציבה. מאוחר יותר , בזמן ישיבה ממושכת בכיתה, ניתן לראות ילדים רבים ״נוזלים״ לעתים על הכיסא שלהם. תרגול יוגה משפר את היציבה ואת אופן הישבה שלהם באופן זקוף ונינוח בו זמנית. היבט זה חיוני במהלך הצמיחה וההתפתחות שלהם.
- יוגה מחזקת את הרווחה הרגשית והנפשית שלהם: ליוגה יכולה להיות השפעה חיובית על הבריאות הרגשית והנפשית של ילדים. היוגה מסייעת להם לפתח מודעות עצמית, תשומת לב לנשימה שלהם תוך רכישת טכניקות הרפיה. בדרך הזאת, אותן טכניקות יכולות להפחית מתח, חרדה והיפראקטיביות. היוגה מעודדת ילדים להתכוונן לרגשותיהם, לבטא את עצמם ולטפח תחושת רוגע ושלווה פנימית.
- היוגה משפרת את יכולת הקשב והריכוז של הילדים: יוגה פירושה ״חיבור״ . היוגה מתמקדת בתנועה מודעת תוך שליטה בנשימה. פעולה זו יכולה לשפר את הריכוז והמיקוד של הילדים. התרגול מעודד אותם להיות נוכחים ברגע, כאן ועכשיו. כך נוצרת בהירות מחשבתית וקשב. מיומנויות אלו יסייעו לילדים בגילאים מאוחרים יותר בחייהם, כגון בחטיבת הביניים, בתיכון ובפעילויות היום יומיות שלהם.
-חיזוק הקשר עם ההורים: תרגול יוגה משותף בבית נותן הזדמנות לזמן איכות משפחתי ומחזק את הקשר בין הורים לילדים. זהו דבר נדיר בימינו כאשר בבתים רבים, הורים פוגדשים את ילדיהם בשעות אחר הצהריים המאוחרות והתקשורת העיקרית הינה סביב בדיקת הכנת שיעורי הבית, סידור המערכת החלימודית, הכנת ארוחת ערב ומקלחות לפני השינה. זמן תרגול יוגה אף במשך כ-10-15 דקות מספר פעמים בשבוע יוצר חוויה משותפת שבה כולם יכולים לתמוך ולעודד אחד את השני, לטפח תחושת אחדות וחיבור תוך כדי תרגול ביחד. עצם התמיכה ההדדית במהלך תרגול תנוחה כמו ״סירה״ או ״נדנדה״ מאפשרת מגע, מתן תחושת ביטחון ותמיכה מלווה בהמון אהבה.
-שיפור המודעות לגוף וחיזוק הביטחון העצמי: יוגה מלמדת ילדים להקשיב לגופם ולכבד את היכולות הפיזיות שלהם. כשהם חוקרים תנוחות ותנועות שונות, הם מפתחים הבנה טובה יותר של היכולות והמגבלות של גופם. מודעות הגוף הזו יכולה להגביר את הביטחון העצמי וההערכה העצמית שלהם כשהם מבינים את החוזקות שלהם ומאמצים את הייחודיות שלהם.
-אימוץ הרגלים בריאים: תרגול יוגה עם ילדים בגיל צעיר מקדם גישה חיובית כלפי פעילות גופנית וטיפול עצמי. זה משרה הרגלים בריאים ומעודד אותם לתת עדיפות לרווחה שלהם. הרגלים אלה יכולים להיות בעלי השפעה ארוכת טווח על בריאותם הכללית ואורח החיים שלהם.
פיתוח היצירתיות והדמיון: יוגה משלבת לעתים קרובות סיפורים ומשחק דמיון, מה שהופך אותה למרתקת ומהנה לילדים. כמה נפלא לדמיין פיל בג׳ונגל הפוגש פרפר, ג׳ירפה ואריה... ביחד הם מגיעים למעיין ופוגשים גיבור! שילוב תרגול היוגה יחד עם שימוש בקלפי יוגה לילדים או צפייה בסרטי וידאו קצרים, מגרים את היצירתיות והדמיון שלהם כשהם חוקרים תנוחות שונות במהלך משחק. לילדים בוגרים יותר, אפשר להתחבר למודעות לגוף ולנשימה.
לסיכום, זכרו לתרגל יוגה עם ילדכם תוך יצירת סביבה בטוחה ותומכת בסלון הבית לדוגמה. ,הכניסו את התרגול לשגרה המשפחתית שלכם. בחרו תרגול מהנה ותואם לגיל הילדים שלכם. הפכו את המפגשים המשפחתיים שלכם למהנים ובעלי חיבור משמעותי, עם הקשבה הדדית וללא תחרותיות ושיפוט. עודדו את הילדים לבטא את עצמם, כבדו את הגבולות שלהם, ותנו להם לחקור וליהנות מהתרגול בקצב שלהם. הימנעו מלהשוות אותם למה שניתן לראות בסרטי הווידאו אותם בחרתם לצפות יחד. אפשרו להם להמציא תנוחות יוגה משלהם. שחקו משחקים שונים עם קלפי יוגה והכי חשוב: תהנו!
סוניה בן אבו-דיין. מדריכת יוגה לילדים.
Yorumlar